Iedereen kent nijntje. Van Amsterdam tot Tokio is de schepping van de Utrechtse illustrator, grafisch ontwerper en schrijver Dick Bruna (1927) populair. Over de hele wereld lezen ouders samen met hun kinderen Bruna’s prentenboeken. Nijntje zelf is uitgegroeid tot een regelrecht design-icoon.

Sinds 2006 heeft nijntje pal tegenover het Centraal Museum een eigen onderkomen. In het dick bruna huis – zonder hoofdletters, zoals de huisstijl van Dick Bruna voorschrijft – is de Bruna-collectie ondergebracht, door de maker langdurig aan het Centraal Museum in bruikleen gegeven. De collectie bestaat uit meer dan 7000 werken, waaronder kinderboeken, boekomslagen en affiche-ontwerpen die Dick Bruna maakte voor organisaties als Amnesty International en het Rode Kruis.

De bekendste is nijntje en haar familie pluis, maar er zijn meer onvergetelijke personages uit Dick Bruna’s pen voortgekomen, zoals betje big, boris beer en het hondje snuffie. Van een andere orde is het Zwarte Beertje, dat hij ontwierp als logo voor de ‘Zwarte Beertjes’, de befaamde pocketreeks van A.W. Bruna Uitgevers.

Dick Bruna is de oudste zoon van uitgever Albert Willem Bruna. Ofschoon hij was voorbestemd tot een zakelijke carrière in diens voetsporen, koos hij voor een artistieke loopbaan. Als vaste ontwerper kwam Dick Bruna in 1952 in dienst van het familiebedrijf. Hij had een belangrijk aandeel in het succes van de Zwarte Beertjes. Zijn schijnbaar eenvoudige, modernistische ontwerpen voor boekomslagen van auteurs als Havank en Georges Simenon en de reclameposters die de serie onder de aandacht moesten brengen, zijn tot op de dag van vandaag gewild onder verzamelaars.